Prihlásenie

Stupne a formy štúdia, štandardná dĺžka štúdia

Vysoká škola Goethe Uni Bratislava poskytuje, organizuje a zabezpečuje vysokoškolské vzdelávanie v bakalárskom študijnom programe ako v študijnom programe prvého stupňa - „bakalárske štúdium“, v magisterskom študijnom programe ako v študijnom programe druhého stupňa - „magisterské štúdium“.

Vysoká škola resp. fakulta môže zabezpečovať študijný program v spolupráci s inými vysokými školami vrátane zahraničných vysokých škôl a vysokých škôl z tretích štátov ako  „spoločný študijný program“ na základe dohody, ktorá musí obsahovať najmä podmienky prijatia na takéto štúdium, podmienky jeho absolvovania, podrobnosti o organizácii štúdia, udeľovanom akademickom titule a podrobnosti o dokladoch o skončení štúdia.

Štúdium sa uskutočňuje podľa akreditovaných študijných programov, ktorých zoznam zverejní vysoká škola zákonom stanoveným spôsobom. Návrh študijných programov, ktoré sa neuskutočňujú na fakultách, predkladá rektor po prerokovaní v akademickom senáte školy na schválenie vedeckej rade.

Návrh študijných programov, ktoré sa uskutočňujú na fakultách, predkladá dekan fakulty po prerokovaní v akademickom senáte fakulty na schválenie vedeckej rade fakulty.

Študijný program sa uskutočňuje v dennej forme štúdia alebo v externej forme štúdia. Denná forma štúdia sa uskutočňuje prezenčnou metódou alebo dištančnou metódou alebo ich kombináciou za podmienok podľa Študijného poriadku.  Externá forma štúdia môže byť realizovaná prezenčnou metódou, dištančnou metódou a kombinovanou metódou.

Dennú formu štúdia charakterizuje denná účasť študenta na vzdelávacích činnostiach. Ak ide o študijné programy prvého a druhého stupňa a študijné programy podľa § 53 ods. 3 zákona o vysokých školách, vyžaduje sa vyučovanie s priamym kontaktom vysokoškolského učiteľa a študenta v rozsahu najmenej 18 hodín týždenne v časti akademického roka, v ktorom prebieha výučba. Uvedené sa nevzťahuje na čas vykonávania odbornej praxe alebo stáže súvisiacej so štúdiom.

Organizácia všetkých stupňov a foriem vysokoškolského štúdia je založená na kreditovom systéme štúdia v súlade s vyhláškou MŠ SR č. 614/2002 Z. z. o kreditovom systéme štúdia.

Vysoká škola Goethe Uni Bratislava môže uskutočňovať výučbu jednotlivých predmetov alebo častí štúdia aj pre iné fakulty, vysoké školy alebo inštitúcie.

Štandardná dĺžka štúdia je pre študijný program prvého stupňa (bakalársky študijný program) najmenej tri a najviac štyri roky, pre študijný program druhého stupňa (magisterský študijný program) najmenej jeden a najviac tri roky, v prípade spojenia prvého a druhého stupňa podľa § 53 ods. 3 zákona o vysokých školách do jedného celku, najmenej štyri roky a najviac šesť rokov. Štandardnú dĺžku štúdia stanoví rozhodnutie ministra po vyjadrení Akreditačnej komisie.