Prihlásenie

Štátne skúšky

Vykonanie štátnej skúšky alebo štátnych skúšok je jednou z podmienok úspešného absolvovania študijného programu. Štátna skúška nemôže pozostávať len z obhajoby záverečnej práce. Štátna skúška sa môže skladať z viacerých predmetov štátnej skúšky. Štátnu skúšku môže vykonať študent po splnení povinností stanovených študijným programom.

Termín/termíny štátnej skúšky stanovuje rektor (dekan) v súlade s harmonogramom štúdia. Ak študentovi bránia vážne okolnosti zúčastniť sa na štátnej skúške a vopred alebo najneskôr do 5 dní po termíne sa ospravedlní, môže mu rektor (dekan) určiť náhradný termín štátnej skúšky. Ak sa študent bez ospravedlnenia nedostaví v určenom termíne, alebo ak rektor (dekan) neuzná dôvod ospravedlnenia, hodnotí sa jeho neprítomnosť ako neúspešne vykonaná skúška.

Štátna skúška sa vykonáva pred skúšobnou komisiou (ďalej len „komisia“).
Právo skúšať na štátnej skúške majú vysokoškolskí učitelia pôsobiaci vo funkciách profesorov a docentov a ďalší odborníci schválení príslušnou vedeckou radou. Ak ide o bakalárske študijné programy, právo skúšať majú aj vysokoškolskí učitelia vo funkcii odborného asistenta s vysokoškolským vzdelaním tretieho stupňa.

Rektor (dekan) určuje v súlade so zákonom o vysokých školách zloženie komisie z osôb oprávnených skúšať. Komisia má najmenej štyroch členov. Komisia je uznášania schopná, ak je prítomný jej predseda a aspoň dvaja ďalší členovia.

Priebeh štátnej skúšky a vyhlásenie výsledkov sú verejné. Rozhodovanie komisie o výsledkoch štátnej skúšky sa uskutoční na neverejnom zasadnutí komisie. Jednotlivé predmety štátnej skúšky sa hodnotia klasifikačnými stupňami A až FX.

Celkové hodnotenie štátnej skúšky je „prospel s vyznamenaním“, „prospel“ a
„neprospel“.

Stupňom „prospel s vyznamenaním“ je hodnotená štátna skúška vtedy, ak bol študent hodnotený z jednotlivých predmetov štátnej skúšky len známkami A alebo B, pričom počet hodnotení známkou A nesmie byť menší ako počet hodnotení známkou B.

Stupňom „prospel“ je hodnotená štátna skúška vtedy, ak študent nespĺňa pravidlá podľa Študijného poriadku odsek 12 a ani z jedného predmetu nebol hodnotený známkou nedostatočne (FX). Ak niektorý predmet štátnej skúšky bol hodnotený stupňom nedostatočne (FX), celkové hodnotenie štátnej skúšky je „neprospel“.

Ak sa študent nezúčastnil na štátnej skúške, alebo ak na nej nevyhovel, môže ju vykonaťv najbližšom náhradnom (opravnom) termíne. Študent opakuje len tú časť štátnej skúšky, z ktorej bol hodnotený klasifikačným stupňom „nedostatočne“ (FX). Opakovať štátnu skúšku je možné najviac dvakrát.