Prihlásenie

Študiný program - Mgr.

Vysoká škola GOETHE Uni Bratislava


Fakulta medzinárodného podnikania

Študijný odbor
3.3.18 Medzinárodné podnikanie

Stupeň štúdia
II. Druhý magisterský Mgr.


Názov študijného programu

Podnik/firma vo svetovej ekonomike


Profil absolventa

V súlade s jadrom znalostí študijného odboru je cieľom vzdelávacieho procesu vychovať absolventa, ktorý je schopný ekonomicky myslieť, analyzovať podnikateľské okolie v kontexte regiónu, ale aj so zohľadnením väzieb na medzinárodné prostredie, prijímať ekonomické a finančné rozhodnutia, analyzovať dosahy týchto rozhodnutí a následne zhodnocovať finančné,  materiálne a personálne zdroje, ktoré boli zverené alebo nadobudnuté za účelom dosahovania zisku.
Absolvent druhého stupňa tohto študijného programu získa základné poznatky z oblasti medzinárodného podnikania z pohľadu a pozície top manažéra národnej a nadnárodnej spoločnosti, pričom dôraz je kladený na Európsky hospodársky priestor a jeho napojenie na svetový obchod.
Absolvent študijného programu môže vystupovať ako predstaviteľ top manažmentu, nositeľ strategického zámeru v oblasti medzinárodného podnikania s dôrazom na európsky priestor, analyzovať, plánovať a koordinovať zahraničnoobchodné operácie v národných a nadnárodných spoločnostiach, finančných inštitúciách, príp. decíznej sfére.

Charakteristika jednotiek študijného programu

Obsahová náplň študijného programu rešpektuje témy jadra znalostí študijného odboru a v kreditovom vyjadrení zahrnuje 108 kreditov (povinné predmety) a 12 kreditov (voliteľné predmety – moduly) z celkového počtu 120 kreditov, čo predstavuje 90,00%. Študent v dennej forme štúdia musí týždenne absolvovať minimálne 20 hodín pedagogických výkonov s priamym kontaktom s učiteľom (prednášky, semináre). Uvedený počet hodín teda spĺňa požiadavku §60 ods. 2 zákona o VŠ, aby „…vyučovanie s priamym kontaktom vysokoškolského učiteľa a študenta v rozsahu najmenej 18 hodín týždenne v časti akademického roka, v ktorej prebieha výučba …“. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia je absolvovanie odbornej praxe v rozsahu 1 mesiaca na konci prvého ročníka inžinierskeho štúdia (mesiac júl alebo august), ktorá si kladie za cieľ verifikovať nadobudnuté poznatky, získať vybrané pracovné návyky a súčasne získať podkladové informácie pre spracovanie analytickej časti záverečnej (diplomovej) práce. Obsahová náplň odbornej praxe musí byť vopred prediskutovaná so školiteľom diplomovej práce, ktorý bude študentovi pridelený na konci zimného semestra prvého ročníka. Školiteľ v súlade s témou diplomovej práce a štandardom záverečnej práce má kompetenciu naformulovať konkrétne úlohy, ktorých kontrolu uskutoční na základe spracovanej Správy z praxe, ktorú odovzdá študent na začiatku nasledujúceho akademického roka školiteľovi. Po splnení všetkých podmienok budú študentovi priznané kredity.

Výmera hodín a kreditová dotácia

Poznámky: „2/2 zs“ (predstavuje 2 hodiny týždenne prednáška a 2 hodiny týždenne seminár, ukončenie predmetu zápočtom a skúškou); „-/4 z“ (predstavuje 4 hodiny týždenne seminár, ukončenie predmetu zápočtom).

Poznámka: Študent si vyberá z každého modulu jeden predmet.