Prihlásenie

Kredity a hodnotenie pre riadne ukončenie štúdia

Bakalárske štúdium sa realizuje v štandardnej dĺžke počas 3 rokov. Študent je každoročne hodnotený na základe počtu zapísaných predmetov a skutočne vykonaných predmetov, prostredníctvom kreditového systému. Úspešné ukončenie bakalárskeho stupňa štúdia predpokladá získanie 180 kreditov v predpísaných pedagogických výkonoch, úspešné absolvovanie štátnej skúšky a obhajoby záverečnej (bakalárskej) práce.Pre splnenie podmienok zápisu do ďalšieho roka štúdia musí študent nadobudnúť požadovaný počet kreditov zo všetkých zapísaných predmetov. Minimálny počet predmetov, ktoré je študent povinný zapísať si v jednom roku štúdia zodpovedá 30 kreditom ročne, bez kreditov za predmety, ktoré si študent zapisuje druhýkrát. Maximálny počet predmetov, ktoré si môže študent zapísať v jednom akademickom roku zodpovedá 90 kreditom ročne, bez kreditov za predmety, ktoré si študent zapisuje druhýkrát. Nesplnenie počtu získaných kreditov bude riešené nasledovne:

  • študent mal zapísaných menej ako 60 kreditov, v danom akademickom roku ich však nezískal; maximálne 9 kreditov si môže preniesť do ďalšieho roka štúdia; pri vyššom počte nezískaných kreditov ako je 9 kreditov je študentovi automaticky ukončené štúdium pre neprospech;
  • študent mal zapísaných 60 a viac kreditov, v danom akademickom roku ich však nezískal; maximálne 12 kreditov si môže preniesť do ďalšieho roka štúdia; pri vyššom počte nezískaných kreditov ako je 12 kreditov je študentovi automaticky ukončené štúdium pre neprospech.

Ostatné podmienky štúdia, vrátane prerušenia štúdia, sú upravené v Študijnom poriadku Vysokej školy Goethe Uni.

 

Ďalšie podmienky, ktoré musí študent splniť
Úspešné ukončenie štúdia je priebežne monitorované formou priebežnej kontroly, keď má študent počas akademického roka získavať body, ktoré mu budú následne pripočítané k bodom získaným na skúške. Predmety, ktoré končia skúškou majú stanovenú klasifikáciu písmenami A až FX, pričom príslušnému hodnoteniu zodpovedá interval získaných bodov. Študent v súlade so študijným poriadkom má možnosť počas semestra získať maximálne
40 % bodov a to na aktívnych formách výučby a zvyšné body sú študentovi pridelené počas skúšky. Celkový počet bodov, teda maximum je 100 bodov. Klasifikačná stupnica potom predpokladá:

1Avýborne100 – 91 bodov
1,5 Bveľmi dobre90 – 81 bodov
2Cdobre80 – 71 bodov
2,5 Duspokojivo70 – 61 bodov
3 Edostatočne60 – 51 bodov
4 FXnedostatočne50 – 0 bodov

Predmety končiace zápočtom majú stanovený maximálny počet bodov na 40, študent absolvuje úspešne príslušný predmet za predpokladu, že počas semestra získa v celkovom súčte aspoň 51 % bodov.

O počte získaných bodov za predmety končiace skúškou a končiace zápočtom sa vedie u každého študenta evidencia formou študijného výkazu.

Odborná prax a záverečná práca
Neoddeliteľnou súčasťou štúdia je odborná prax a záverečná (bakalárska) práca. Odborná prax študenta si kladie za cieľ verifikovať nadobudnuté poznatky, zabezpečiť získanie niektorých pracovných návykov, oboznámenie sa s reálnym fungovaním medzinárodne aktívneho podniku/firmy a získanie podkladových informácií pre spracovanie záverečnej (bakalárskej) práce. Zaradenie odbornej praxe na obdobie po skončení prvého a druhého ročníka predpokladá, že študent zvládol dekanom odporúčaný obsah predmetov a pripravuje sa na spracovanie práce, ktorá bude predmetom obhajoby na konci štúdia.

Spracovanie bakalárskej práce neprebieha živelným spôsobom, ale rešpektuje určitú logiku. V letnom semestri prvého ročníka je študentovi pridelené téma práce a príslušný školiteľ, z ktorým má študent počas letného semestra možnosť viesť prvé konzultácie pri spracovaní obsahu práce. Následne sú formulované výkony, ktoré budú predmetom Odbornej praxe I.

Kontrola dosiahnutých výsledkov prebieha spracovaním tzv. Správy z odbornej praxe, jej odovzdaním školiteľovi spolu s dohodnutou časťou bakalárskej práce (literárna rešerš). Po skončení druhého ročníka prebieha Odborná prax II. podľa rovnakého metodického postupu ako Odborná prax I. V záujme zachovania kontinuity musia byť obe praxe vykonané u toho istého podnikateľského subjektu. Náplňou Odbornej praxe II. je získavanie údajov pre analytickú časť bakalárskej práce.

Samotný proces spracovania definitívnej verzia bakalárskej práce je monitorovaný dvomi pedagogickými výkonmi – Bakalársky seminár a Bakalársky projekt. Náplňou bakalárskeho seminára je spracovanie stavu problematiky v literatúre doma a v zahraničí, teda tzv. teoretická časť práce, za čo sa študentovi po úspešnom zvládnutí udeľuje zápočet. Náplňou bakalárskeho projektu je spracovanie analytickej časti práce, bezprostredne nasledujúce po absolvovaní Odbornej praxe II. – za úspešné absolvovanie tejto časti je študentovi udelený zápočet. V poslednom semestri má študent predmet Záverečná práca, ktorý slúži na finalizáciu práce, formuláciu záverov a odporúčaní pre teóriu, hospodársku prax a vzdelávanie, konzultácie s podnikom, v ktorom bola práca spracovaná a samozrejme prípravu prezentácie a obhajoby práce – zápočet získa študent po nahratí bakalárskej práce do Centrálneho registra záverečných prác, po kontrole  originality práce a po fyzickom odovzdaní práce na študijné oddelenie. V prípade, že kontrola originality preukáže vyššiu ako 40 % zhodu s korpusom prác CRZP, študent musí v spolupráci so školiteľom zaujať stanovisko a následne dopracovať problematické časti práce.

Odporúčaný rozsah záverečnej (bakalárskej) práce je 30-40 strán (54 000 až 72 000 znakov vrátane medzier). Pri spracovaní práce musí byť rešpektované Metodické usmernenie MŠ SR č. 14/2009 – s ohľadom na štruktúru práce, formálne náležitosti, citačné ohlasy a kontrolu originality. Školiteľmi záverečných (bakalárskych) prác sú učitelia Vysokej školy Goethe Uni ako aj ďalší, fakultou schválení, spolupracovníci z hospodárskej praxe.

Štátne skúšky

Poslednou fázou bakalárskeho štúdia je vykonanie štátnych skúšok a obhajoba záverečnej (bakalárskej) práce. Štátna skúška prebieha pred 5-člennou skúšobnou komisiou, ktorú tvorí aspoň jeden prof., resp. doc. a aspoň jeden zástupca hospodárskej praxe. Obhajoba záverečnej (bakalárskej) práce prebieha pred 5-člennou skúšobnou komisiou, ktorej členmi sú aj školiteľ a oponent záverečnej (bakalárskej) práce.

Cieľom štátnej skúšky je preveriť nadobudnuté vedomosti študenta a súčasne umožniť prezentáciu získaných praktických skúseností kodifikovaných v bakalárskej práci. Študent si losuje po jednej otázke z dvoch okruhov:

  • Podniková ekonomika a právo (otázky z predmetov – Základy o podniku, Základy práva, Obchodné právo, Podnikové financie, Mikroekonómia, Podnikové hospodárstvo)
  • Medzinárodné podnikanie a transakcie – Medzinárodný obchod, Medzinárodný platobný styk, Medzinárodné účtovníctvo a dane, Medzinárodný marketing, Medzinárodná logistika).

Každá časť štátnej skúšky sa hodnotí samostatne a výsledok je zverejnený po zasadnutí skúšobnej komisie. Celkový výsledok štátnej skúšky, jej jednotlivých častí a obhajoby záverečnej (bakalárskej) práce sa realizuje pomocou tejto klasifikačnej stupnice:

1Avýborne
1,5 Bveľmi dobre
2Cdobre
2,5 Duspokojivo
3 Edostatočne
4 FXnedostatočne

 

Celkový výsledok štátnej skúšky a obhajoby záverečnej (bakalárskej) práce je stanovený ako jednoduchý priemer známok z jednotlivých častí:

 

1Avýbornepriemer do 1,33 vrátane
1,5 Bveľmi dobrepriemer od 1,34 do 1,66 vrátane
2Cdobrepriemer od 1,67 do 2,25 vrátane
2,5 Duspokojivopriemer od 2,26 do 2,66 vrátane
3 Edostatočnepriemer od 2,67 do 3,00 vrátane

 

Pokiaľ skúšobná komisia hodnotí niektorú časť štátnej skúšky známkou „FX- nedostatočne“, študent nevyhovel na štátnej skúške a môže danú časť štátnej skúšky opakovať a to iba raz. V prípade opakovanej neúspešnosti sa štúdium ukončuje pre nesplnenie podmienok študijného programu.

Po vyhodnotení štátnej skúšky vrátane obhajoby záverečnej (bakalárskej) práce skúšobná komisia stanoví celkový výsledok štúdia, pričom berie do úvahy tieto skutočnosti:

  1. Celkový prospech „s vyznamenaním“ – ak študent počas celého štúdia dosiahol vážený študijný priemer do 1,25 vrátane, zároveň nebol zo žiadneho predmetu hodnotený známkou „3 – E – dostatočne “, ak celkový výsledok štátnej skúšky bol hodnotený známkou výborne = 1.
  2. Celkový prospech „vyhovel“ – ak študent vyhovel zo všetkých častí štátnej skúšky, ale nesplnil všetky podmienky podľa bodu 1.

Absolventom bakalárskeho stupňa štúdia sa udeľuje akademický titul „bakalár“ (v skratke „Bc.“).