Prihlásenie

Znenie smernice

Smernica rektora 001/2013

o záverečných prácach

 

Rektor Vysokej skoly Goethe Uni Bratislava, (ďalej len ,,rektor") vydáva v súlade s Metodickým usmernením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 56/2011 o náležitostiach záverečných prác, ich bibliografickej registrácii, uchovávaní a sprístupňovaní; v súlade so zákonom č. 6/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov; v súlade s Vyhláškou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 233/2011 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokych školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov túto smernicu, ktorá upravuje náležitosti záverečných prác, ich bibliografickú registráciu, kontrolu originality, uchovávanie a sprístupňovanie na Vysokej škole Goethe Uni Bratislava, (ďalej len ,,Goethe Uni")

ČLÁNOK I

ÚVODNÉ USTANOVENIA

  1. Smernica upravuje postup pre jednotné spracovanie, kontrolu originality, registrovanie, uchovávanie a sprístupňovanie záverečných prác na Goethe Uni. Týmto je záväzná pre  všetkých študentov a vedúcich záverečných prác.
  2. Spracovanie záverečnej práce a jej formálne náležitosti musia byť okrem horeuvedeného, v súlade so zákonom č. 618/2003 Z.z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „autorský zákon“); STN ISO 690:1998 Dokumentácia. Bibliografické odkazy. Obsah, forma a štruktúra; STN 01 6910: 1999. Pravidlá písania a úpravy písomností; STN ISO 2145: 1997. Dokumentácia. Číslovanie oddielov a pododdielov písaných dokumentov; STN ISO 690-2:2001 Informácie a dokumentácia. Bibliografické citácie. Časť 2: Elektronické dokumenty alebo ich časti; Študijným poriadkom Goethe Uni.
  3. Záverečná práca je samostatnou prácou študenta a podľa zákona o vysokých školách neoddeliteľnou súčasťou vysokoškolského štúdia pre všetky študijné programy Goethe Uni. Jej obhajoba patrí medzi štátne skúšky a je jednou z podmienok riadneho ukončenia štúdia.
  4. Podmienkou pripustenia k obhajobe záverečnej práce je, okrem prípadov podľa § 63 ods. 11 zákona o vysokých školách, písomný súhlas študenta so zverejnením a sprístupnením záverečnej práce verejnosti do 30 dni po uplynutí odkladnej lehoty uvedenej v licenčnej zmluve, ktorá môže trvať najviac 12 mesiacov odo dňa registrácie záverečnej práce a ktorú možno vo výnimočných prípadoch zo závažných dôvodov predĺžiť na základe súhlasného vyjadrenia dekana príslušnej fakulty Goethe Uni, doloženého autorom pred uzatvorením licenčnej zmluvy, najviac však o ďalších 24 mesiacov. Doba uchovávania záverečných prác je 70 rokov odo dňa jej registrácie. Zverejnenie a sprístupnenie záverečnej práce zo strany jej autora je bez nároku na odmenu.
  5. Autorom záverečnej práce (ďalej len ,,autor”) je študent vysokej školy. Autor vypracúva záverečnú prácu podľa vnútorných predpisov Goethe Uni, rešpektuje autorské práva a zodpovedá za originalitu záverečnej práce.
  6. Vedúcim záverečnej práce (ďalej len „vedúci práce") je osoba určená v zadaní záverečnej práce (ďalej len „zadanie") dekanom fakulty.
  7. Zadanie je dokument, ktorým Goethe Uni stanoví študentovi študijné povinnosti v súvislostl s vypracovaním záverečnej práce. Analytický list slúži na zápis bibliografických informácií o danej práci.
  8. Licenčná zmluva o použití záverečnej práce (ďalej len „licenčná zmluva") je zmluva uzatvorená podľa zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zakon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „autorský zákon”) a podľa § 63 zákona o vysokých školách medzi autorom a Slovenskou republikou, zastúpenou vysokou školou, ktorá upravuje spôsob ,,centrálneho" použitia, zverejnenia a sprístupnenia záverečnej práce. Goethe Uni vyžaduje aj uzatváranie osobitnej licenčnej zmluvy na sprístupňovanie záverečných prác prostredníctvom webového sídla Goethe Uni.

ČLÅNOK II

VYMEDZENIE ZÁKLADNÝCH DRUHOV ZÁVEREČNÝCH PRÁC

  1. Záverečnou prácou je:
    a) bakalárska práca - pri štúdiu podľa študijného programu prvého stupňa (bakalársky
        študijný program),
    b) diplomová práca - pri štúdiu podľa študijného programu druhého stupňa (magisterský
        študijný program).
  2. Záverečná práca nesmie neoprávnene zasiahnuť do práv alebo právom chránených záujmov tretích osôb, najmä nesmie porušovať práva duševného vlastníctva tretej osoby alebo neoprávnene nakladať s utajovanými skutočnosťami alebo osobnými údajmi, dôvernými informáciami či obchodným tajomstvom tretej osoby.
  3. Ak je pre priebeh obhajoby nevyhnutné oboznámiť vedúceho práce, oponenta alebo skúšobnú komisiu s údajmi, ktorých zverejnenie je v záverečnej práci vylúčené, môže autor pri dodržaní podmienok osobitných predpisov tieto údaje uviesť v osobitnej neverejnej dokumentácii, ktorá nie je súčasťou záverečnej práce a ktorá je určená výlučne vedúcemu práce, oponentovi a skúšobnej komisii.

ČLÁNOK III

ZADÁVANIE ZÁVEREČNEJ PRÁCE

  1. Témy záverečných prác vypisujú jednotlivé fakulty Goethe Uni v súlade s harmonogramom akademického roka a podliehajú prerokovaniu na zasadnutí vedenia fakulty. Následne sa zverejňujú spôsobom dostupným pre študentov a to najneskôr 1 mesiac pred začiatkom semestra, v ktorom začína študent záverečnú prácu spracovávať. Za zverejnenie tém záverečných prác zodpovedá dekan fakulty.
  2. Tému záverečnej práce navrhuje vedúci práce. Príslušná fakulta Goethe Uni môže akceptovať ako témy záverečných prác aj návrhy predložené organizáciami a inštitúciami, ak tieto návrhy korešpondujú s odbornou a vedeckou orientáciou Goethe Uni. Akceptovanému návrhu témy predloženej rôznymi organizáciami a inštitúciami sa následne pridelí vedúci práce.
  3. Tému môže vedúci práce navrhnúť aj po dohode so študentom. Študent sa môže ešte pred termínom vypísania tém kontaktovať s potenciálnym vedúcim práce a predložiť mu návrh témy záverečnej práce. Po vzájomnej konzultácii môže vedúci práce navrhnúť takú tému, ktorú si so študentom vopred dohodol.
  4. Názov témy záverečnej práce je súčasťou zadania záverečnej práce, za ktorého úplnosť zodpovedá vedúci práce. Zadanie je súčasťou úvodnej časti záverečnej práce. Zadanie záverečnej práce sa po vytlačení vkladá do tlačenej formy práce za titulný list. Zadanie záverečnej práce sa do elektronickej formy práce nevkladá.
  5. Študent sa prihlasuje na záverečnú prácu prostredníctvom prihlasovacieho formulára, ktorý je prílohou č. 1 tejto smernice.

ČLÁNOK IV

ŠTRUKTÚRA ZÁVEREČNEJ PRÁCE

  1. Záverečná práca obsahuje tieto hlavné časti:
    a) úvodnú časť,
    b) hlavnú textovú časť,
    c) záverečnú časť.
    Záverečná práca môže obsahovať aj prílohy.
  2. Úvodná časť záverečnej práce obsahuje tieto položky v tomto poradí:
    a) Obal,
    b) Titulný list,
    c) Zadanie záverečnej práce
    d) Čestné vyhlásenie,
    e) Poďakovanie (nepovinné),
    f) Abstrakt v slovenskom jazyku,
    g) Abstrakt v anglickom jazyku, resp. inom svetovom jazyku,
    h) Obsah,
    i) Zoznam ilustrácií a Zoznam tabuliek (nepovinné),
    j) Zoznam skratiek a značiek (nepovinné),
    k) Slovník (nepovinné).
    Obal záverečnej práce je prílohou č. 2 tejto smernice. Titulný list záverečnej práce je v Prílohe č. 3 tejto smernice.
  3. Zadanie záverečnej práce povinne obsahuje:
    a) názov univerzity,
    b) názov príslušnej fakulty,
    c) meno, priezvisko a tituly autora práce,
    d) názov študijného programu,
    e) číslo a názov študijného odboru,
    f) typ záverečnej práce,
    g) jazyk, v ktorom je záverečná práca spracovaná,
    h) úplný názov práce,
    i) anotáciu práce,
    j) meno, priezvisko a tituly vedúceho práce, resp. školiteľa,
    k) v prípade externého školiteľa meno, priezvisko a tituly konzultanta,
    I) názov školiaceho pracoviska (katedry, ústavu),
    m) meno, priezvisko a tituly vedúceho školiaceho pracoviska,
    n) dátum zadania,
    o) dátum schválenia zadania a meno, priezvisko a tituly schvaľovateľa zadania.
  4. Čestné vyhlásenie autora (príloha č. 4) obsahuje vyhlásenie o tom, že autor pracoval na záverečnej práci samostatne a že uviedol všetku použitú literatúru. Čestné vyhlásenie autor vlastnoručne podpíše.
  5. Poďakovanie autora záverečnej práce je nepovinné. Obsahuje poďakovanie vedúcemu práce alebo iným osobám, inštitúciám za pomoc pri spracovaní záverečnej práce.
  6. Abstrakt v slovenskom jazyku (príloha č. 5). Abstrakt obsahuje informáciu o cieľoch práce, jej stručnom obsahu a v závere abstraktu sa popisuje splnenie cieľa, výsledky a význam práce. Súčasťou abstraktu je 5-7 kľúčových slov. Abstrakt sa píše súvisle ako jeden odsek a jeho rozsah je spravidla 100 až 500 slov.
  7. Abstrakt v anglickom, resp. inom cudzom jazyku je prekladom abstraktu v slovenskom jazyku. Uvádza sa na samostatnej strane záverečnej práce.
  8. Obsah je prehľad číslovaných a nečíslovaných kapitol a podkapitol záverečnej práce (príloha č. 6). Pri číslovaní možno ísť maximálne po druhú podúroveň, napr. 1.1.1.
  9. Zoznam ilustrácií, zoznam tabuliek a zoznam skratiek a značiek a slovník zvyšujú prehľadnosť záverečnej práce a preto sa uvádzajú na jej začiatku, pred hlavnou textovou časťou.
  10. Hlavnú textovú časť záverečnej práce tvorí:
    a) úvod,
    b) jadro,
    c) záver,
    d) resumé (ak je záverečná práca vypracovaná v inom ako slovenskom jazyku, je resumé
        neoddeliteľnou súčasťou záverečnej práce, spravidla 10 % rozsahu práce),
    e) zoznam použitej literatúry,
    f) prílohy (nepovinné).
  11. V úvode autor stručne a výstižne charakterizuje stav poznania alebo praxe v oblasti, ktorá je predmetom záverečnej práce a oboznamuje čitateľa s významom, cieľmi a zámermi práce. Autor v úvode zdôrazňuje, prečo je práca dôležitá a v čom spočíva motivácia k spracovaniu zvolenej témy.
  12. Jadro je hlavná časť práce a jeho členenie je určené typom práce. Vo vedeckých a odborných prácach má jadro spravidla tieto hlavné časti:
    a) Súčasný stav riešenej problematiky doma a v zahraničí,
    b) Cieľ práce,
    c) Metodika práce a metódy skúmania,
    d) Výsledky práce,
    e) Diskusia.
    Pri záverečnej (bakalárskej) práci je dovolené spojiť časti b) a c) do jednej kapitoly - Cieľ práce, metodika práce a metódy skúmania a časti d) a e) do jednej kapitoly - Výsledky práce a diskusia.
  13. V kapitole ,,Súčasný stav riešenej problematiky doma a v zahraničí" autor uvádza dostupné informácie a poznatky týkajúce sa danej témy. Zdrojom pre spracovanie sú aktuálne publikované práce domácich a zahraničných autorov. Podiel tejto časti práce má tvoriť približne 30 % práce.
  14. V kapitole ,,Cieľ práce" jasne, výstižne a presne charakterizuje problém a následný postup riešenia. Súčasťou sú aj rozpracované čiastkové (parciálne) ciele, ktoré podmieňujú dosiahnutie hlavného cieľa.
  15. Kapitola ,,Metodika práce a metódy skúmania" sa spravidla venuje:
    a) charakteristike objektu skúmania,
    b) pracovným postupom,
    c) spôsob získavania údajov,
    d) použitým metódam vyhodnotenia a interpretácie výsledkov,
    e) aplikovaným štatistickým metódam.
  16. Kapitoly ,,Výsledky práce" a „Diskusia” sú najvýznamnejšími časťami záverečnej práce. Výsledky, ku ktorým autor dospel, sa musia logicky usporiadať a pri popisovaní sa musia dostatočne zhodnotiť. Zároveň sa komentujú všetky skutočnosti a poznatky v konfrontácii s výsledkami dosiahnutými inými autormi. ,,Výsledky práce" a ,,Diskusia" tvoria spravidla 30 až 40 % práce.
  17. V závere autor v stručnosti zhrnie dosiahnuté výsledky v konfrontácii so stanovenými cieľmi a zadaním práce. Naformuluje svoje odporúčania, ktoré sa môžu viazať na oblasť teórie, na oblasť ďalšieho vedeckého bádania alebo na oblasť hospodárskej praxe.
  18. Zoznam použitej literatúry obsahuje úplný zoznam bibliografických odkazov. Rozsah tejto časti je daný množstvom použitých literárnych zdrojov, ktoré musia korešpondovať s citáciami použitými v texte.
    Pri citovaní je dôležitá etika citovania ako aj technika citovania. Etika citovania určuje spôsob dodržiavania etickej normy vo vzťahu k cudzím myšlienkam a výsledkom, ktoré sú obsiahnuté v iných dokumentoch a v použitej literatúre. Technika citovania vyjadruje, či a ako správne, podľa príslušnej normy, autor spája miesta v texte so záznamami o dokumentoch, ktoré sú v zozname bibliografických odkazov (príklady citácií sú prílohou č. 7 tejto smernice).
  19. Príloha je nepovinná časť práce. Obsahuje materiály, ktoré neboli zaradené priamo do textu práce. Každá príloha sa začína na novej strane a je označená. Číslo strany je uvedené iba pri prvej strane príloh. Ostatné strany príloh sa nečíslujú, resp. sa číslujú iným formátom čísiel ako je číslovanie strán záverečnej práce.
  20. Evidenčné číslo záverečnej práce obsahuje tieto údaje:
    a) číslo fakulty (podľa číselníka Goethe Uni),
    b) skratka označenia záverečnej práce (B - bakalárska práca, M - magisterská práca),
    c) rok predloženia záverečnej práce,
    d) identifikačné číslo študenta.
    Jednotlivé časti evidenčného čísla záverečnej práce sa oddeľujú lomítkom (,,/").

ČLÁNOK V

FORMÁLNA ÚPRAVA ZÁVEREČNEJ PRÁCE

  1. Záverečná práca sa vypracúva v slovenskom jazyku, v prvej osobe množného čísla v minulom čase. So súhlasom dekana fakulty môže byť záverečná práca vypracovaná a obhajovaná aj v inom ako štátnom jazyku. V tomto prípade je jej súčasťou resumé v slovenskom jazyku, spravidla 10% rozsahu záverečnej práce.
  2. Odporúčaný typ písma je Times New Roman, veľkosť 12 a je jednotný v celej práci. Odporúčané nastavenie strany - riadkovanie 1,5, okraje zľava 3,5 cm, sprava 2 cm, zhora a zdoła 2,5 cm, päta dole 1,25 cm, odsadenie prvého riadku v odstavci 1,25 cm, zarovnávanie do bloku, nadpisy 1. úrovne číslovania 16b/Bold, 2. úrovne číslovania 14b/Bold, 3. úrovne číslovania 14b/Italic, orientácia na výšku, formát A4.
  3. Odporúčaný rozsah bakalárskej práce je cca. 30-40 strán (cca. 54 000-72 000 znakov vrátane medzier), magisterskej práce cca. 50-70 strán (cca. 90 000-126 000 znakov vrátane medzier).
  4. Záverečná práca sa predkladá aj v listinnej podobe, v troch exemplároch a musí byť zhodná s jej digitálnou rozmnoženinou a zviazaná v knižnej väzbe tak, aby sa jednotlivé listy nedali vyberať. Digitálnu rozmnoženinu záverečnej práce autor na účely jej uchovávania v akademickej knižnici odovzdáva na neprepisovateľnom nosiči informácií.

ČLÁNOK VI

ODOVZDÁVANIE ZÁVEREČNÝCH PRÁC A KONTROLA ICH ORIGINALITY

  1. Záverečné práce sa predkladajú vo vytlačenej podobe (3 exempláre), elektronickej podobe (1 médium) na Študijné oddelenie fakulty. Elektronická verzia záverečnej práce musí byť vyhotovená vo formáte ,,*.pdf", aby bolo možné z nej získať textové informácie. Dokument nesmie byť oskenovanou verziou tlačenej podoby záverečnej práce. Súbor musí byť označený názvom AAA_BBB_PRIEZVlSKO_M (kde AAAA – rok predloženia záverečnej práce; BBB - skratka fakulty; PRIEZVISKO - priezvisko autora; M - prvé písmeno mena autora).
    Okrem uvedeného musí študent vložiť elektronickú verziu do systému evidencie záverečných prác v rámci informačného systému Goethe Uni.
  2. Súčasťou odovzdávanej dokumentácie záverečnej práce v termíne stanovenom v harmonograme akademického roka je:
    a) Analytický list (príloha č. 8).
    b) Písomné odôvodnenie požadovaného predĺženia odkladnej lehoty na zverejnenie
        a sprístupnenie záverečnej práce (ak o to autor žiada) s uvedením súhlasného
        vyjadrenia dekana fakulty, doložené pred uzatvorením licenčnej zmluvy.
    c) Licenčná zmluva o použití záverečnej práce uzatvorená medzi autorom a Slovenskou
        republikou v zastúpení Goethe Uni (príloha č. 9), podpísaná nadobúdateľom
        povereným rektorom Goethe Uni a autorom aj vo vytlačenej forme v dvoch
        vyhotoveniach, z čoho je jedno určené pre autora a jedno pre nadobúdateľa,
    d) Źiadost' o zastavenie verejného sprístupňovania záverečnej práce, prípadne jej časti,
        ktorá bola vydaná v rámci periodickej publikácie alebo ako neperiodická publikácia (ak
        autor žiada o zastavenie verejného sprístupňovania). Autor predkladá žiadosť spolu
        s čestným vyhlásením prevádzkovateľovi registra prostredníctvom informačného
        systému Gothe Uni. Žiadosť o zastavenie verejného sprístupňovania obsahuje okrem
        údajov o názve vysokej školy, názve fakulty, evidenčnom čísle práce, názve záverečnej
        práce, type záverečnej práce, mene, priezvisku a tituloch autora, roku predloženia
        práce aj korešpondenčnú adresu žiadateľa, rozsah a dôvody zastavenia
        sprístupňovania.
    e) Osobitná licenčná zmluva o použití diela medzi autorom a Goethe Uni (príloha č. 10),
        podpísaná používateľom povereným rektorom Gothe Uni a autorom aj vo vytlačenej
        forme v dvoch vyhotoveniach, z čoho je jedno určené pre autora a jedno pre
        nadobúdateľa, ktorá umožňuje sprístupňovanie záverečných a habilitačných prác
        prostredníctvom webového sídla Goethe Uni.
    f) Vyhlásenie autora práce o nesprístupnení diela (ďalej len ,,vyhlásenie autora") na
       webovom sídle Goethe Uni (ak oň autor žiada) s uvedením dôvodov, pre ktoré nedáva
       súhlas so sprístupnením diela na webovom sídie Goethe Uni (príloha č. 11). Autor môže
       odmietnuť udelenie licencie na sprístupnenie práce prostredníctvom webového sídla
       Goethe Uni aj bez udania dôvodu. Týmto vyhlásením nie je dotknuté sprístupnenie
       diela prostredníctvom centrálneho registra záverečných, rigoróznych a habilitačných
       prác podľa osobitného predpisu.
  3. Originalita záverečnej práce (miera zhody textu práce s databázou originálnych textov) sa posudzuje v centrálnom registri záverečných prác. O výsledku kontroly originality sa vyhotovuje protokol o originalite záverečnej práce (ďalej len „Protokol"). Výsledok kontroly originality záverečnej práce je súčasťou zápisu o štátnej skúške. Kontrola originality záverečnej práce je nevyhnutnou podmienkou pre obhajobu záverečnej práce.
  4. Dekan fakulty v súčinnosti s príslušným vedúcim práce rozhodne, či záverečná práca, ktorej obsah sa vo väčšom rozsahu, ako je stanovené, prekrýva s inou prácou v databáze, môže byt' predmetom obhajoby. V prípade, že dekan fakulty rozhodne, že záverečná práca nemôže byť predmetom obhajoby, oznámi túto skutočnosť vedúcemu práce a autorovi a určí ďalší postup a termíny.
  5. O zverejnení záverečnej práce, resp. o jej nezverejnení, rozhoduje fakulta na základe stanoviska skúšobnej komisie. Goethe Uni a jej fakulty sú povinné rešpektovať ustanovenia osobitnej licenčnej zmluvy, môžu však v odôvodnených prípadoch sprístupnenie záverečnej práce obmedziť.

ČLÁNOK VII

OPONOVANIE ZÁVEREČNÝCH PRÁC

  1. Záverečnú prácu posudzuje vedúci práce a jeden oponent. Oponenta záverečnej práce určuje dekan fakulty na návrh vedúceho práce z interných zamestnancov Goethe Uni alebo z externého akademického prostredia, príp. z odborníkov z hospodárskej praxe. Oponent záverečnej práce musí mať akademický titul minimálne z toho stupňa vzdelania, na ktorom je posudzovaná záverečná práca.
  2. Vedúci práce posudzuje záverečnú prácu podľa určených kritérií, ktoré sú spoločné pre všetky práce daného typu na Goethe Uni. Vytlačenú a podpísanú formu posudku odovzdá vo dvoch exemplároch, v termíne stanovenom fakultou. Posudok vedúceho práce je súčasťou zápisu o štátnej skúške daného študenta.
  3. Oponent posudzuje záverečnú prácu podľa určených kritérií, ktoré sú spoločné pre všetky práce daného typu na Goethe Uni. Vytlačenú a podpísanú formu posudku odovzdá vo dvoch exemplároch, v termíne stanovenom fakultou. Posudok vedúceho práce je súčasťou zápisu o štátnej skúške daného študenta.

ČLÁNOK VIII

SPOLOČNÉ USTANOVENIA

  1. Povinnosti spojené so zberom záverečných prác a s uzatváraním licenčných zmlúv určuje príkaz rektora Goethe Uni.
  2. Záverečné práce a posudky k týmto prácam sa zasielajú do centrálneho registra záverečných, rigoróznych a habilitačných prác hromadne v termínoch určených na odovzdanie a zabezpečenie kontroly originality záverečných prác stanovených harmonogramom akademického roka. Posudky k záverečným prácam sa zasielajú do 90 dní odo dňa zaslania týchto prác.
  3. Bibliografickú registráciu záverečnej práce vykoná Knižnica Goethe Uni. Bibliografické údaje sú sprístupňované prostredníctvom knižničného informačného systému knižnice, ktorý môže obsahovať odkazy na elektronické verzie prác uložené v systéme evidencie záverečných prác.
  4. Záverečné práce sú v elektronickej forme trvale uchovávané v centrálnom registri záverečných prác a prostredníctvom systému evidencie záverečných prác Goethe Uni. Záverečné práce sa v elektronickej podobe sa zverejňujú prostredníctvom verejne prístupného elektronického katalógu Knižnice Goethe Uni.

ČLÁNOK IX

ZÁVEREČNÊ USTANOVENIA

 

Táto smernica je platná od  1. 1. 2013.

 

V Bratislave, 19. decembra 2012

 

Dr. h. c. prof. Ing. Juraj Stern Rektor